Italská vína z Abruzza
Hlavní město regionu: L'Aquila
Rozloha vinic: 32 654 ha
#more#
Abruzzo, italský region ve střední Itálii, leží mezi Apeninským pohořím a východním pobřežím Jaderského moře. Tradice vinohradnictví na tomto území sahá až do 6. století př. n. l., kdy zde Etruskové začali vysazovat své první vinice v údolí Peligna, nedaleko hlavního města L'Aquila. Od té doby se však na území Abruzza mnohé změnilo a vinohradnictví bylo po staletí, včetně novodobé historie, téměř nevyužívaným segmentem hospodářství. Oživení nastalo až ve 40. letech 20. století, kdy abruzzské rodiny a nově vznikající družstva začala znovu objevovat plný potenciál místního terroiru. S touto změnou však na dlouhou dobu zaplavilo trh velkoobjemové víno, které krajině dominovalo. Dnes je situace zcela jiná – vinaři si uvědomili, že víno velkého objemu nedělá regionu příliš dobré jméno a jejich krajina, půda a klimatické podmínky mají potenciál pro mnohem kvalitnější produkci než levné víno ze supermarketů. Na konci 20. století tak začali budovat novou image, která zahrnovala snižování výnosů, hustší výsadbu, zaměření na místní odrůdy a komplexní vinifikaci. Dnes je region důležitou součástí italského vinohradnictví a je známý několika famózními víny.
Region těží z kontinentálního podnebí, vlivu moře a hor, které pokrývají dvě třetiny území, což způsobuje velké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí, podporované dobrou ventilací. Složení půdy je rozmanité, od jílovité a vápenaté v pobřežních oblastech až po skalnaté a písčité v horských apelacích. Tyto vlivy nejlépe využívá několik odrůd, mezi nimiž modrá odrůda Montepulciano je nejvýznamnější a právem nese v apelacích Teramane a Tulum nejvyšší známku kvality DOCG. (Tato odrůda nemá nic společného s toskánským vínem Vino Nobile di Montepulciano.) Mezi bílými odrůdami dominují Trebbiano Abruzzese, Pecorino a Passerina. Mozaiku dotváří víno „Cerasuolo", termín označující růžové víno vyrobené z odrůdy Montepulciano s bohatou místní tradicí.
Mimo vína nabízí region Abruzzo velké množství vyžití po celý rok – od nádherných historických měst a památek, přes přírodu zahrnující národní parky a písečné pláže, až po skvělou pohostinnost a vynikající gastronomii, která je zde přítomná na každém kroku.