Rakouská vína z Burgenlandu
Hlavní město regionu: Eisenstadt
Rozloha vinic: 13 100 ha
#more#
Burgenland, jeden ze čtyř rakouských region zastrčený ve východním cípu země, který si tiše získává uznání jako jedno z nejlépe střežených tajemství Evropy. Vše podtrhuje úchvatná krajina, bohaté kulturní dědictví a produkce skvělých červených vín. Vynikající půdy, teplé panonské klima a Neziderské jezero jako zásobník tepla a regulátor vzdušné vlhkosti jsou téměř ideálními podmínkami pro pěstování hroznů. Region rozdělujeme do celkově 5 podoblastí - Leithaberg DAC, Mittelburgenland DAC, Eisenberg DAC, Rosalia DAC a Neusiedlersee DAC
Modrým odrůdám zde dominuje především Frankovka (Blaufränkisch) a Zweigeltrebe. Cuvée poté často doplňují Svatovavřinecké (St.Laurent) či francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot. Bílým odrůdám poté kraluje Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) a Ryzlink Vlašský (Welschriesling), z mezinárodních odrůd Sauvignon Blanc a Chardonnay.
Frankovka si našla domov především v apelacích Leithaberg, Mittelburgenland, Eisenberg a Rosalia. Zweigelt svůj nejharmoničtější výraz dostává v okolí Neusiedlersee a Rosalii. Bílá vína jsou poté spojena s již zmíněnou podoblastí Leithaberg.
Respekt si zde vydobyla také sladká vína, která patří k těm nejlepším na světě. Teplá léta a velmi vlhký podzim vytváří příznivé podmínky pro rozvoj ušlechtilé hniloby (Botrytis cinerea) na hroznech. Napadané hrozny koncentrují cukr a dávají možnost vzniknout dvěma výjimečným stylům - Ausbruch a Trockenbeerenauslese.
Ideální region pro ty, kteří hledají něco jedinečného mimo již vyšlapané cesty. Burgenland laká svým nadčasovým kouzlem a vinařskými zázraky, které stále čekají na objevení.