Vinařství Berioli bylo otevřeno v Montesperellu již roku 1900. Nachází se na zelených kopcích kolem jezera Trasimeno, na hranici mezi Umbrií a Toskánska. Toto území bylo všeobecně ceněno pro své historické, kulturní, umělecké dědictví a také pro svou nádhernou krajinu, která je bohatá na zeleň, že se Umbrii dodnes přezdívá „Zelené srdce Itálie“. Je to země, kde vládnou olivovníky a vinice. Zdejší enologie sahá až do římsko-etruských dob. (3000 př.n.l.)

„O naše vinice pečujeme jako o zahradu, každý řádek je výrazem hluboké úcty k přírodě a neustálého kontaktu člověka s jeho zemí původu." 

Díky filozofii a zaměření na výzkum bylo ve vinicích zavedeno mnoho inovací v souladu s tradicemi. S novými akvizicemi nyní Berioliho sklep obdělává 12 hektarů ekologické vinice. Roberto Berioli – majitel a vinař sklepa – je skutečně biologickým vinařem: k péči o révu nepoužívá žádné chemické pesticidy, ale pouze přírodní produkty. Červená vína vyrábí z hroznů Sangiovese, Merlot a Cabernet Sauvignon. Grechetto, Chardonnay a Trebbiano Toscano jsou využívány k výrobě bílých.
Mezi bílo-bobulovými hrozny hraje Grechetto (což je nejstarší původní réva) stěžejní roli.

Vína Berioli se rodí z privilegovaného vztahu k vinici. Tvůrčí proces budovaný den za dnem s vytrvalostí a vášní, od révy až k výsledné láhvi.

Sklizeň hroznů probíhá přísně ručně a hrozny se drtí několik hodin po sklizni. Dnes Roberto Berioli se svou ženou Cristinou a se svými dětmi Matteem a Assuntou se svými rodinami převzali tento příběh, aby v něm pokračovali s respektem ke své vlasti.

Sledujte nás na Instagramu

Přejít na profil Line of Wine