Domaine Daniel Etienne Defaix - Burgundsko (Francie)
#more#
Domaine Daniel Etienne Defaix najdeme na okraji obce Chablis. Daniel-Etienne Defaix pochází z jedné z nejstarších rodin v Chablis a spravuje 28 hektarů vlastních vinic, mezi nimiž nalezneme i ty historické, které tu ve XII. století vysázeli cisterciáčtí mniši. Pan Defaix sám sebe označuje za "světského správce velkých mnišských apelací". Velkým specifikem vinařství je přísné dodržování tradičních metod pěstování a zpracování vinné révy, spočívající především v nízkém výnosu a dlouhém odpočinku v nerezových tancích. Velký důraz tu kladou na šetrné obhospodařování vinic. Asi největším specifikem je skutečnost, že na trh firma uvádí vína mnohem starší, než je dnes v Chablis běžné. Etienne o tom sám říká: "Víno je nejlepší jen pokud dokáže dobře vyzrávat".
Hrozny procházejí při sklizni přísným tříděním, aby k dalšímu zpracování zamířily pouze ty zdravé a neporušené. Lisování (celých hroznů) probíhá velmi jemně a pomalu v pneumatickém lisu, celý proces trvá asi tři hodiny. Alkoholické kvašení trvá také poměrně dlouho, tři až čtyři týdny při nízkých teplotách (cca 18° C.). Všechna vína projdou následně také malolaktickou fermentací - výhradně spontánní, ve výjimečných případech tak trvá i dva roky! Vína poté odpočívají na jemných kalech v nerezových tancích/dubových sudech (dle typu vína) po dobu 18 měsíců. Během celého procesu se nepřidává síra, vína jsou chráněna pouze tou, která se přirozeně vytváří během jablečno-mléčného kvašení.