Italská vína z Emilia-Romagna
Hlavní město regionu: Bologna
Rozloha vinic: 53 000 ha
#more#
Emilia-Romagna, jeden z největších a nejúrodnějších regionů Itálie, nabízí vína stejně pestrá jako její krajina, historie a kuchyně. Rozkládá se mezi Pádskou nížinou a Apeninami a spojuje dvě historicky odlišné oblasti – Emilii a Romagnu. Ačkoli toto dělení má původ především kulturní a historický, odráží se i ve stylu místních vín.
Západní část regionu, tradičně označovaná jako Emilia, je známá především produkcí svěžích perlivých vín z odrůdy Lambrusco. Ta se vyrábí především v rovinatých oblastech kolem měst jako Parma, Modena nebo Reggio Emilia a často metodou Charmat. Lambrusco má v moderní podobě řadu podob – od suchých, ovocných vín až po tradičnější polosladké styly z různých odrůd určující styl — Gasparossa, Salamino, Sorbara...
V kopcovitější východní části, označované jako Romagna, dominují tichá vína. Zejména červené z odrůdy Sangiovese di Romagna, která zde dává vína s ovocností, strukturou a jemnější tříslovinou než v Toskánsku. Mezi bílými odrůdami vyniká Albana, která se jako první bílé víno v Itálii dočkala statutu DOCG. Albana di Romagna DOCG nabízí suché, sladké i passito verze s výrazným aromatem a potenciálem ke zrání. Druhou apelací nejvyšší kvality je Colli Bolognesi Pignoletto Classico DOCG – svěží bílé víno z odrůdy Grechetto Gentile, pěstované v okolí Bologni.
Terroir regionu je mimořádně rozmanitý – od úrodných aluviálních půd v nížinách až po vápenaté svahy Apenin s příměsí pískovce a jílu. Kontinentální klima s mírným vlivem Jaderského moře vytváří ideální podmínky pro zrání hroznů s výrazným aromatickým profilem.
Vedle hlavních apelací a známých odrůd se Emilia-Romagna stává také místem pro nové vinařské objevy. Mnozí vinaři se zaměřují na místní odrůdy jako Centesimino, Famoso nebo Pagadebit a stále častěji pracují ekologicky nebo biodynamicky. Důraz na původ, půdu a autenticitu činí z regionu nejen zdroj přístupných vín pro každodenní pití, ale i vína s charakterem a terroirem.
Emilia-Romagna tak spojuje historickou hloubku, gastronomickou tradici a moderní vinařskou energii a nabízí vína, která zrcadlí bohatství a rozmanitost samotného regionu.


Sangiovese Rosato „Rubicone" IGT

Romagna Sangiovese Superiore „Mazapegul" DOC

Famoso IGT „Rubicone"

Romagna Albana Secco DOCG

Trebbiano di Romagna IGT „Ca'Rotte"

Romagna Sangiovese Riserva „Cleto" DOC

Romagna Albana Secco DOCG „Amfora"
