Francouzská vína z Gaskoňska - Země - Francie - Gaskoňsko
Hlavní město regionu: Auch
Rozloha vinic: 13 000 ha
#more#
Gaskoňsko, v jihozápadní Francii, je vinařskou oblastí, která vyzařuje šarm a autentičnost. Oblast, které je často zastíněna svými slavnějšími sousedy, Bordeaux a Languedoc, zůstává skrytým klenotem, který si vinní nadšenci cení pro svá nenáročná, ale pozoruhodná vína, tradiční vinařské postupy a vřelou pohostinnost místních obyvatel.
Region se může pochlubit širokou škálou odrůd vinné révy, bílých i červených. U bílých vín jsou dominantními hrozny Colombard a Ugni Blanc, které stojí za osvěžujícími, pikantními a ovocnými víny.
U červených je Tannat tím hvězdným hroznem, známým pro svůj odvážný a robustní charakter. Finální vína mají velmi hlubokou barvu a vykazují tóny tmavého ovoce, černého pepře a zemitosti. I přes značnou sílu jsou ho vinaři z Gaskoňska schopni mistrovsky zpřístupnit a vyvážit k “nenáročnému” pití.
Gaskoňsko je také známé svým zručným blendováním odrůd hroznů za účelem vytvoření vín, která jsou v kupáži bohatší než odrůdy samostatné. Bílé směsi často kombinují Colombard s Ugni Blanc a Gros Manseng, což vede k vínům, která jsou aromatická, křupavá a úžasně univerzální pro párování s různými pokrmy.
U červených vín se Tannat často mísí s jinými hrozny, jako je Merlot a Cabernet Sauvignon, pro dodání komplexnosti a měkkosti. Tyto červené směsi nabízejí harmonickou rovnováhu ovocnosti a struktury, díky čemuž jsou vhodné jak pro každodenní požitek, tak pro zvláštní příležitosti.
Region je oslavován nejen pro svá tichá vína, ale také pro svou legendární brandy, Armagnac. Pálenka vyrobená z destilovaného bílého vína se zráním v dubových sudech, je považována za jednu z nejstarších a nejlepších brandy na světě. Destilát zachycuje podstatu Gaskoňska s bohatou chutí sušeného ovoce, vanilky a nádechem koření, díky čemuž je oblíbeným digestivem a symbolem Gaskoňského řemesla.