Francouzská vína z Languedocu
Hlavní město regionu: Montpellier
Rozloha vinic: 160 000 ha
#more#
Languedoc-Roussillon, francouzský domov biovín a také největší producent růžových vín IGP a AOC v zemi. Region nyní značně nabývá na pověsti své bohaté historie, kultury a revolučního ducha.
Historie viniohradnictví oblasti se datuje do 5. století před naším letopočtem, kdy Řekové do této oblasti zavedli vinnou révu. A jak se stalo v mnoha jiných francouzských vinařských oblastech, vinařství expandovalo především za Římanů. Od té doby hraje vinohradnictví klíčovou roli v regionální ekonomice.
V prvním tisíciletí se k výrobě vín používala unikátní metoda zvaná passerillage; sklizené hrozny byly sušeny na slunci pro přezrání. V 17. století výstavba Canal du Midi, který spojoval Středozemní moře s Atlantikem, značně podpořila odvětví vína. Koncem 19. století železniční systém usnadnil přepravu do severní Francie, což vedlo k období velké prosperity zdejší vinařské komunity.
Region se nachází v jižní Francii a je součástí velké středomořské pobřežní oblasti, nyní známé jako region Occitanie, která sahá od španělských hranic na jihovýchodě až po oblast Provence na východě.
Languedoc tvoří přibližně 90 procent území; Roussillon poté zaujímá zbývajících 10 procent. Společně představují největší francouzskou vinařskou oblast, kde se vyrábí více než 1/3 francouzských vín. Vinařství je jedním z hlavních hnacích motorů místní ekonomiky a mnoho vinařství jsou malé rodinné podniky, které se datují po generace.
Languedoc je známý tím, že je zcela odlišný od Roussillonu, pokud jde o kulturu, civilní správu a styly vína. Languedoc AOC představují asi 16 procent vín Occitanie. Tato oblast je domovem mnoha typů podnebí a půdy, které ovlivňují produkci vín různými způsoby.
Většina languedocských vín jsou červená cuvée (Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault, and Mourvedre), ale vyrábí se zde také růžová a tichá bílá vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Bourboulenc, Macabeo, Marsanne, Clairette a další), stejně tak šumivá, vyráběná tradiční metodou, což je technika, která se proslavila díky svému spojení se šampaňským, ale věří se, že byla objevena právě v languedocském Limoux. Existují také čtyři apelace dezertních vín, za kterými stojí nejčastěji odrůda Muškát či Clairette.
Hlavní oblast Languedocu se rozprostírá přes tři departementy – od Aude přes Hérault až po Gard – následně se rozšiřuje do Pyrénées-Orientales, kde se setkává s Roussillonem. Blízkost regionu ke Středozemnímu moři pomáhá zajistit větší konzistenci mezi ročníky než v jiných oblastech Francie.
Z velké části má region středomořské klima s horkými léty a mírnými jary, podzimy a zimami. Všude se však liší mikroklima. Lze je rozdělit do pěti skupin.
Hory: Na severu regionu je podnebí spíše kontinentální, podobně jako v nedaleké Rhôně.
Pobřeží: Podél pobřeží je silný středomořský vliv s hojným slunečním svitem.
Jih: V jižní části regionu je podnebí podobné jako Roussillon, takže je vhodné pro větší produkci Carignanu.
Střed: V srdci regionu je podnebí klasicky středomořské.
Západ: Na západě region zažívá směsici kontinentálních a atlantických vlivů, které pomáhají vytvářet ideální podmínky pro languedocská šumivá vína.
Klima a silné větry, které pomáhají předcházet škůdcům a chorobám tím, že poskytují přirozenou ochranu vinic, přispívají ke schopnosti regionu udržet vysokou úroveň ekologické produkce. Celkově do regionu nespadne příliš mnoho srážek a v některých oblastech je množství dokonce nejnižší v celé Francii, v tomto směru hraje důležitou roli vápenec a jíl, který obstojně zadržuje vodu. Typy půdy se liší, přičemž nejdominantnější jsou již zmíněný jíl či vápenec, i když existují podoblasti, kde najdeme břidlici, žulu, oblázky a pískovec.
Vína z Languedoc-Roussillon jsou příkladné vyjádření skvělé kvality za přijatelnou cenu. Dokonale odrážejí osobnost regionu, jsou velkorysá, dobře vyvážená a mají širokou škálu vůní. V klidu si je vychutnejte a rozdávejte dobrou náladu!