Italská vína z Lombardie
Hlavní město regionu: Milán
Rozloha vinic: 22 000 ha
#more#
Lombardie, nacházející se v severní Itálii, je jedním z nejvýznamnějších a nejrozmanitějších regionů země. Její krajinářský ráz se vyznačuje kontrasty mezi vysokými alpskými vrcholky na severu, malebnými jezery, jako jsou Como, Garda, Iseo a Maggiore, a úrodnými nížinami na jihu. Tento rozmanitý terén, spolu s příznivým klimatem, vytváří ideální podmínky pro pěstování vína, díky čemuž je Lombardie jedním z předních vinařských regionů v Itálii. Region je ohraničen na severu Švýcarskem, regionem Emilia-Romagna na jihu, Trentino-Alto Adige a Veneto na východě a Piemontem na západě.
V součtu region nabízí 5 vín nejvyšší známky DOCG, 21 vín známky DOC a 15 regionálního označení IGP
K nejprestižnějším apelacím, které se podílejí na uznání a slávě regionu nejvíce, paří Franciacorta, Oltrepò Pavese, Valtellina a Scanzo.
Franciacorta
Tradiční šumivé víno s propůjčenou recepturou, která je obzvláštněna italskou vervou, ze Champagne. Od 80. let 20. století si tato apelace vybudovala silnou reputaci pro výjimečnou kvalitu šumivých vín, která je založena na skvělých podmínkách a dlouhém zušlechťování směsí Chardonnay, Pinot Noir a příležitostně Pinot Bianco či Erbamat.
Vinice se nacházejí mezi jezery Iseo a Monte Orfano, na kopcích, které těží z dlouhého a relativně chladného vegetačního období. Půdy v regionu jsou ledovcového původu, dnes bohaté na písek a bahno s nízkým obsahem jílu, často se značnou hloubkou a vysokou propustností. Kyselost v půdě je zde téměř o polovinu nižší než ve francouzském Champagne, to znamená, že šumivá vína ve Franciacortě jsou vyráběna se zaměřením na co největší extrakci a nejčistší výraz hroznů, bez oxidačního stylu.
Oltrepò Pavese
Vinohradnictví se v italské oblasti Oltrepò Pavese provozuje po staletí. První vinná réva byla vysazena již během římské říše. Byl to tehdá strategický pokus vyrobit víno, které by mohlo konkurovat řeckým vínům, která byla v té době nejznámější a nejžádanější.
Vinice v oblasti Oltrepo se nacházejí poblíž Apenin a řeky Pád. Oblast je zodpovědná za více než polovinu vína pocházejícího z oblasti Lombardie. V regionu je téměř 4 000 ha vinic Pinot Noir, což z něj činí hlavní město této odrůdy v Itálii.
Půdnímu typu zde dominuje starověká hornina nazývana jako Terra Rossa. Hornina s dobrou drenáží, jílovitým až hlinitým podložím a neutrálním pH. Také obsahuje velké množství železa, které umocňuje potřebnou koncentraci všech látek ve víně. Klima v této oblasti je typicky středomořské s teplými léty, mírnými zimami a malým množstvím srážek.
Mezi nejvysazovanější modré odrůdy patří Pinot Noir, Cabernet Sauvignon Barbera a Croatina. Bílým dominuje Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Moscato, Riesling Italico (Ryzlink vlašský) či Malvasia.
I přes skvělé podmínky a značnou rozmanitost v této apelaci, nese jedinou známku DOCG - šumivé víno „Oltrepo Pavese Metodo Classico", a to od roku 2007. Hlavním hroznem pro výrobu tohoto vína je Pinot Noir, který musí být v blendu, na základě jednotlivých stylů, obsažen alespoň ze 70%.
Valtellina
Jedna z nejrespektovanějších podoblastí v Itálii. Známá je svými vysoce kvalitními a elegantními červenými víny vyráběnými téměř výhradně z hroznů odrůdy Nebbiolo, místně známé také jako Chiavennasca. Vytříbenost a úspěch vín Valtellina je výsledkem jedinečných vinařských metod, jemných hroznů a vynikajícího terroiru. Tyto prvky pomáhají vytvořit styl vína, který se nenachází nikde jinde v Itálii ani ve světě.
Geograficky se apelace nachází v Rhétských Alpách, nedaleko švýcarských hranic a řeky Adda. Půda je zde štěrková a skvěle odvodněná, bohatá na oxid křemičitý. Během dne absorbuje teplo a později večer ho uvolňuje, což pomáhá kompenzovat vysoké denní teplotní výkyvy. Tento půdní typ spolu s chladným, ale slunečným klimatem je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů. Studený alpský vánek a teplejší proudění vzduchu z nedalekého jezera Como navíc pomáhá udržet počet houbových chorob na minimu. Nadmořská výška je zde v rozmezí 230-765m s velmi strmými svahy, kvůli kterým je celé pěstování nákladné.
Vína Valtellina se dělí na tři styly: Rosso di Valtellina (základní mladé víno se známkou DOC), Valtellina Superiore DOCG (vinifikace z nesušených hroznů s min. zráním na sudu po dobu 1 roku) a Sfursat nebo-li Sforzato (vrchol produkce), vyráběné ze sušených hroznů pod známkou DOCG.
Scanzo
Lombardská apelace DOCG pro výrobu sladkého červeného vína z hroznů odrůdy Moscato di Scanzo. Zóna se nachází v okolí města Scanzorosciate. Mikroklima, charakterizované mírnými zimami a horkými léty, přispívá k jedinečným chutím, které se v Moscato di Scanzo vyskytují. Horká léta umožňují hroznům dosáhnout optimální zralosti, která je důležitá pro koncentraci cukrů a aromatických sloučenin. Denní kolísání teploty v oblasti poté hraje klíčovou roli při zachování dostatečné kyselosti hroznů, která vyvažuje vysoký zbytkový cukr ve víně.
Půda je převážně vulkanická, bohatá na minerály a živiny, poskytuje vynikající schopnost zadržet vodu, když je potřeba a naopak v případě dostatku se ji rychle zbavit. Tato kombinace zlepšuje chuť a aromatickou komplexnost hroznů, což přispívá k výrazným vlastnostem Moscato di Scanzo.
.
Oblast těmito nejprestižnějšími apelacemi samozřejmě nekončí a i v rámci nižšího DOC bychom našli pozoruhodné množství vysoce kvalitních vín, zejména v poměru cena/výkon, např. Lugana, Garda, Lambrusco Mantovano...
Kromě vinařské zdatnosti je Lombardie plná historie, nadhérné přírody, skvělého jídla a kultury. Region nabízí nepřeberné množství vyžití, od nádherných měst, přes hory, uchvátná jezera, zámky a hrady, až ke gastronomickým zážitkům všude kolem.