Španělská vína z Navarry

Hlavní město regionu: Pamplona
Rozloha vinic:
11 000 ha

#more#

Region Navarra v severním Španělsku je jednou ze 17 administrativních oblastí první úrovně (comunidades autónomas) a přiměřeně plodnou – i když méně známou – vinařskou oblastí. V souvislosti s produkcí svěžích, ovocných (a často odrůdově označených) vín začíná Navarra přitahovat pozornost svými vysoce kvalitními červenými víny vyrobenými převážně z odrůd Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Merlot po letech, kdy byla zastíněna svými jižními sousedy, např. Rioja.

Historie Navarry
První záznamy o výrobě vína v této oblasti pocházejí ze starověkých římských dob, ale hroznům se zde téměř jistě dařilo již dávno předtím. Vinice prehistorického druhu Vitis sylvestris – předchůdce oblíbeného Vitis vinifera – byly nedávno objeveny stále rostoucí v Navarře.

Po Římanech pěstování vinné révy pokračovalo za Maurů a poté bylo značně rozšířeno pod křesťanskou nadvládou. Poptávku po víně posílili katolíci, kteří podnikli pouť po Camino de Santiago do svatyně (nyní katedrály) v Santiagu de Compostela v Galicii (kde jsou podle tradice pohřbeny ostatky apoštola sv. Jakuba).

14. století bylo pro Navarru obdobím rozmachu a počet vinic se znásobil do té míry, že musela být zavedena omezení, aby bylo zajištěno, že dostatek půdy bude věnováno obilovinám, které by uživily místní obyvatelstvo. Poptávka získala další podporu na konci 19. století, kdy Francii zasáhl révokaz.

Tento nárůst prodeje byl však krátkodobý, protože Navarra se následně stala obětí samotné plísně, po které zde zůstalo jen velmi málo zdravých vinic. Vinice ale byly v krátkém časovém horizontu přesazeny pomocí podnoží odolných vůči révokazu a následně byly schopny reorganizovat produkční zóny.

Navarra DO
Navarra má pro svá vína pouze jeden titul DO – regionální Navarra DO – který byl vytvořen v roce 1933 a pokrývá celou jižní polovinu regionu.

Geografie Navarry

Geografie Navarry je různorodá a vinnou révu a klima v regionu ovlivňuje řada různých rysů. Jeho blízkost k Biskajskému zálivu (Atlantický oceán) na severozápadě, Pyrenejím na severovýchodě a řece Ebro, to vše se spojuje s mírnými teplotami způsobenými středomořským klimatem.

Tato obrovská rozmanitost napříč regionem vedla k vytvoření pěti podzón: Baja Montana na severozápadě, Valdizarbe na severu, Tierra Estella na severovýchodě, Ribera Alta ve středu a Ribera Baja na jihu.

Navarrská vína

Červená vína na bázi Tempranillo, díky své narůstající popularitě, motivují vinaře k produkci většího množství této odrůdy. Trend směřuje ke koncentrovaným, ovocným, ale přesto dubově ovlivněným červeným vínům.

Kromě odrůd Tempranillo a Garnachy, které jsou v celém Španělsku jako doma,  jsou vyráběny také vysoce ceněné příklady odrůdových červených na bázi Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Pinot Noir. Malé množství bílých vín v Navarře je založeno hlavně na Chardonnay, Viuře a Garnacha Blanca.

Z Moscatelu je poté povoleno vyrábět přírodní sladká vína.

Sledujte nás na Instagramu

Přejít na profil Line of Wine