Nekeas - Navarra (Španělsko) - Druh vína - suché
#more#
Přestože malebné údolí Valdizarbe bylo vždy považováno za jednu z nejlepších oblastí výroby v Navaře a vinařské tradice jsou zde staré po staletí (doloženo dokumenty z 15. století objevenými v Añorbe), byla produkce v této oblasti během 20. století velmi ohrožena v důsledku klesající kvality produkovaných hroznů a velmi silným povětrnostním podmínkám.
Vinařství Nekeas, bylo ale jedno z prvních vinařství, které se právě zde rozhodlo zvrátit negativně se vyvíjející osud a vrátit do oblasti vinařský život.
Založeno bylo na konci 80. let 20. století potomkem Francisca San Martína, vinařského profesionála, který se podílel na vytvoření Principe de Viana (prestižní vinařství). Podařilo se mu dát dohromady osm rodin, aby založili družstvo. Vinařství se od počátku vyznačovalo svým řádným řízením a zaměřením na exportní trhy, což platí do dnešních dní (70 % vína se v současnosti prodává do zahraničí).
Za pouhé dva roky hospodaření zasadilo družstvo 150 hektarů a představilo své první produkty v ročníku 1993. Dnes pěstují 250 hektarů v nejlepších místech, které region Navarro nabízí. Vína má od začátku na starosti enolog Concha Vecino.
Produkovaná vína jsou zdůrazněním jedinečnosti této severní oblasti, kde vinice rostou v nadmořské výšce asi 700 metrů nad mořem.
V posledních letech dávájí silný důraz na co nejudržitelnější pěstování a zero-waste.
„Zdravý rozum a oddanost všemu kolem nás". Máme to štěstí, že se můžeme každý den dívat na krajinu údolí Nekeas a chceme si ji i nadále užívat a vylepšovat ji, jak jen to půjde, abychom předali štafetu těm, kteří přijdou."