Červené víno vyrobené z hroznů místní apulijské odrůdy – Susumaniello. Odrůda velmi vzácná a příliš nerozšířená, vinařství Pliniana, ale jako jedno z mála dokázalo na vinicích v regionu Salento objevit její plný potenciál. Víno temné barvy s jedinečným výrazem. Více
Celý popis produktu
Centocontrade Susumaniello IGT - Pliniana: Hrozny vzácné odrůdy dalmátského původu jsou podrobeny předfermentační maceraci za nízké teploty (12-14 °C), aby se co nejvíce extrahovali aromatické látky. Následuje alkoholové kvašení po dobu 15 dnů při kontrolované teplotě (27 °C) v nerezových tancích s dosažením také jablečno-mléčné fermentace. Na závěr je víno vyšperkované 4 měsíčním zušlechťováním na jemných kalech v ocelových nádržích.
Sur-lie metoda "ležení na kalech" přidává vínu specifické vlastnosti - zrání v přítomnosti vinných kalů zvýrazní jednotlivé vůně a víno získá bohatší chuť. Je také stabilnější, komplexnější a dosahuje nižšího obsahu síry.
Jablečno-mléčná fermentace (malolaktická fermentace) je biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý za účelem snížení kyselosti vína.
Barva a vzhled
Temně červená
Aroma
Velmi ovocné v čele se sušenými švestkami, černými třešněmi a ostružinami
Chuť
Jemná, velmi koncentrovaná, se zralými taniny a živou kyselinkou
Párování s jídlem
Ideální k červenému masu, tučnější drůbeži a houbám
Vjemy se mohou lišit ročník od ročníku





Obsah alkoholu: 13 %
Doporučená teplota podávání: 16-18 °C
Druh vína: suché
Odrůdy: Susumaniello
Země: Itálie
Oblast: Puglia
Vinařství: Pliniana
Objem: 0,75 l
Druh vína | suché |
---|---|
Země | Itálie - Puglia |
Odrůda | Susumaniello |
Metoda | Sur-lie |