Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátké macerace (1-8hodin) rmutu.

Poté se postupuje zpravidla dvěma způsoby

U prvního způsobu se hrozny po krátké maceraci nelisují, ale šťáva se nechá přes síto vytéct samospádem. Tento postup se označuje jako samotok. Dále se už k tomuto mladému vínu chováme jako při výrobě klasického bílého vína. Takto vyrobené rosé bývá zpravidla sušší s vyšším obsahem kyselin. 

Druhý způsob je o něco složitější. Pomleté a odstopkované hrozny se nechávají také naležet, ale po uplynutí určené doby (1 - 6 h) se veškerý obsah kádě vylisuje. Růžové se lisuje opatrně, ne za vysokých či nárazových tlaků aby v něm nebyli přílišné hořčinové tóny. Poté už je výrobní postup totožný jako u bílého vína. 

V nabídce najdete pouze ta vína, která jsme pro Vás osobně vybrali dle našeho nejlepšího vědomí i svědomí.

Sledujte nás na Instagramu

Přejít na profil Line of Wine