Italská vína ze Sicílie - Metoda - Sur-lie

Hlavní město regionu: Palermo
Rozloha vinic: 119,250 ha

Sicílie je s plochou 119 000 ha vinic největší vinařskou oblastí Itálie. Ostrovní vinařská oblast, která se nachází jen pár kilometrů od pobřeží Kalábrie v jižní Itálii, a která stále vzrůstá na popularitě pro jedinečnost produkovaných vín. Historie výroby vína je zde opravdu prastará – vinná réva se zde pěstovala již před rokem 750 př. n. l.. Historicky byla Sicílie známá produkcí volně loženého, stolního vína a také sladkého dezertního vína Marsala. V dnešní době je situace již úplně jiná a o kvalitě sicilských vín nemůže být pochyb. Vína jsou ve většině případů vyráběna přísně organicky, díky ideálním podmínkám ve vinohradech. Vynikající horké klima, stálé aktivní vulkanické podloží, nadmořská výška (pro zmírnění horka a sběr kyselin) a středomořské a ostrovní vlivy jsou to pravé pro vinifikování velmi kvalitních vín bez použití pesticidů. 

Velké dilema ale momentálně zažívají vinaři, kteří mají rozporuplné názory na použití daných odrůd. Zda-li je produktivnější prosazovat mezinárodní odrůdy (Chardonnay, Cabernet Sauvignon…), které si zde vedou na výbornou, nebo upřednostit odrůdy autochtonní (Nero d’Avola, Catarratto, Frappatto, Nerello, Grillo…) a pověst budovat právě na nich. Čím dále častěji tedy můžeme vidět kombinaci obojího, sicilští pěstitelé se totiž snaží porozumět tomu, jak se chovají v kupážích s domorodými odrůdami v různých vinařských zónách. Vína ze Sicílie mají obvykle sladší, ovocnější a květinovější aroma a mnohem dřívě hladší a kulatější chuť než vína z pevninské Itálie. To stejné platí i po většinu fortifikovaných dezertních vín, jako je zmíněná Marsala.

Ostrov má obrovský potenciál, který si žádný milovník vína nemůže nechat ujít.

Sledujte nás na Instagramu

Přejít na profil Line of Wine