Bulharská vína z Thráckého údolí
Rozloha vinic: 60 000 ha
#more#
Thracian Valley (Thrácké údolí) je jednou z největších vinařských oblastí Bulharska, která se nachází podél hranice země s Řeckem a Tureckem. Blízkost thráckého údolí k dolnímu toku řeky Maritsa je skvělým předpokladem pro tvorbu vína. Terroir Thráckého údolí je neuvěřitelně rozmanitý a vynikající pro růst hroznů. Údolí je jedním ze dvou označení CHZO (chráněné zemepisné označení) pro bulharská vína, která jsou uznávána pro vývoz v rámci EU.
V roce 2017 časopis Wine Enthusiast zvolil Thrácké údolí jako druhou nejlepší vinařskou destinací v Evropě. Díky své nádherné poloze a vynikajícímu vínu poskytuje místo všem návštěvníkům nezapomenutelný zážitek.
Název vinařské oblasti Thracian Valley pochází ze starověkého řeckého slova Thrace, které je spojeno s řeckou mytologií a řeckými válkami. Thrácké údolí bylo zdrojem některých z nejslavnějších vín konzumovaných v té době obyvateli Tróje. Oblast je také prohlašována za rodiště Dionýsa, starověkého řeckého boha vína.
Důkazy o výrobě vína v thráckém údolí sahají až do doby 4000 let před naším letopočtem. Od té doby tradice výroby vína přetrvala, díky čemuž je tato oblast jednou z nejplodnějších vinařských oblastí v Bulharsku. V určitém okamžiku bylo Bulharsko 4. největším producentem vína na světě, dokud se toto odvětví v 80. letech minulého století nezhroutilo v důsledku centrálně uložených limitů na alkoholový průmysl a pádu Sovětského svazu.
Dnes je Thrácké údolí na cestě k znovuzrození, a to především díky nízkým nákladům na výrobu a vynikající kvalitě vyráběných vín.
Klima Thracian Valley je mírné kontinentální. Nízká úroveň srážek z něj dělá ideální místo pro pěstování modrých hroznů. Půda je poté velmi rozmanitá, od nejpřevládajícího typu „Jory" s vysokým obsahem železa k vápenatým, písčitým a jílovitým půdám.
Vinařské podoblasti thráckého údolí
Vinařská oblast Thracian Valley se skládá z několika podoblastí. Těmito subregiony jsou okresy Plovdiv, Haskovo, Pazardžik, Stará Zagora, Sliven, Kardžali, Jambol, Smoljan, Septemvri a Assenovgrad. Velký počet podoblastí a jejich proměnlivé mikroklima a terroir znamená, že v regionu je velké množství vinařů produkující zcela rozdílná vína i navzdory blízké vzdálenosti od sebe.
Tradičně se vinařství v Thráckém údolí zaměřovali na produkci červených vín. V posledních letech se to ale mění a bílé odrůdy - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muškát a Tramín se používají k výrobě vynikajících bílých vín čím dál častěji.